Vardag

Första veckan med pappa-tillbaka-på-jobb har passerat och det har vart både upp och ner. Känslorna har vart utanpå kroppen kan man säga och jag har haft väldigt lätt för tårar.
Första dagen var värst och jag kände mig så otillräcklig som mamma. Julia har vart väldigt orolig till och från och ibland skriker hon så att mitt mammahjärta spricker. Vi antar att det är magknip, då hon vrider sig och spänner varendaste ben och muskel i hela kroppen. Otroligt frustrerande och i de situationerna finns det inte mycket man kan göra annat än typ massera och finnas nära och trösta. Hua!
Ska nog försöka ta mig till apoteket i veckan för att inhandla de där dropparna och se om magen blir bättre.
Har ni andra tips vad som hjälpt för er så får ni gärna kommentera!
 
 
suddig mobilbild får duga för tillfället. Hinner inte med så mkt annat... ;)
 
Min lilla Sessa vill verkligen vara nära hela tiden dag ut och in, och det går knappt att lägga ifrån henne utan att hon blir upprörd. Så ja, man hinner inte med mycket om dagarna. Ska skaffa mig en bärsjal tänkte jag, så man får händerna lite mer fria....

Förlossningsberättelse Del 2

Fortsättning förlossningsberättelse...
 
Måndag kl:2300 kallar de på en läkare på grund av bebisens fortsatta höga puls och de börjar diskutera om att ta ett skalpprov på bebisens huvud för att få mer exakta värden än CTG:t.
 
Tisdag Kl:0020 undersöker de mig och det visar sig att jag nu är öppen 3 cm och att livmodertappen är helt utplånad. I samma veva får jag även ta till lustgasen och värkarna är nu riktigt täta. Jag kan knappt andas mellan dem.
     Jag vet att jag frustar fram att jag inte kan förstå hur vissa kvinnor klarar sig hemma tills de är öppna 4-5cm, det hade aldrig gått! Men barnmorskan inflikar att de värkarna jag får är mer kraftfulla i och med igångsättningen, då det är på 'konstgjord' väg och inte kroppen själv som framkallar dessa.
 
Kl: 0045 sätter de skalpprovet de tidigare diskuterat.
     Detta var nog de värsta med hela förlossningen tror jag!  Värkarna kom supertätt och jag fick liksom ingen paus emellan. Samtidigt slängde de upp mina ben i en 'gyn-ställning' och skulle in med något typ av rör med ficklampa och grejjer. Detta berättade min man i efterhand och jag är glad att jag inte såg vad de 'körde upp' där nere. Det värsta var att allt skedde på samma gång; Fick värk samtidigt som de höll på där nere och så fick jag världens kramper i vaden! haha Ja skrattretande!
 
Kl:0100 fick jag Bricanyl i benet. Det gjorde att värkarna kom glesare och att jag hann andas mellan varje. Underlättade enormt!
     Läkaren som var där frågade ändå om jag ville ha EDA, hon såg på mig att jag verkligen led. Och även om jag tänkt att jag skulle klara mig långt utan bedövning så kändes det som en lättnad när hon frågade. Ja tack!
Någonstans här ber de mig även gå på toa och kissa (underlättar ju om bebis vill komma ut) och då känner jag hur illamåendet bara sköljer över mig. Mindes att vi på föräldrakursen diskuterade att man kunde bli just illamående vid 7-8cm då bebisen passerar Spineataggarna (?!)
 
Kl: 0140 förberedde de mig för EDA. Samtidigt var de tvungen att sätta om det där sabla skalpprovet pga. att vår lilla solstråle hade såååå mycket hår, så den lossnade hela tiden! haha
Samtidigt ökade de även på lustgasen.
 
Kl:0205 visar det sig att jag är öppen 9-10 cm och tiden för EDA finns inte längre, så de beslutar att lägga Spinalbedövning istället!
     Vilken lättnad! Jag blev som 'mig själv' igen, kände ingen smärta. Låg och pratade om ditt och datt ;)
 
Kl: 0245 känner jag ett enormt tryck nedåt. Kroppen själv liksom bara trycker på och det liksom känns som att jag ska (ursäkta uttrycket) skita på mig. Barnmorskan verkar inte riktigt tro att krystvärkarna redan dragit igång, men efter en närmare undersökning så förstår hon varför jag känner som jag gör!
     Den känslan var verkligen annorlunda och jag förstår nu varför alla säger; du känner när det är dags att krysta!
 
Kl: 0255 Med tanke på min spinalbedövning så känner jag dock krystvärkarna väldigt sent, så de blir liksom ineffektiva. Det hinner liksom inte hända så mycket under den korta stunden jag uppfattar värken, så de kopplar på värkförstärkande dropp.
 
Kl: 0325 Eftersom jag är så pass bedövad så får barnmorskan guida mig lite i vart jag ska trycka på och det gör att jag verkligen gör framsteg i krystarbetet. Hela tiden under krystvärkarna får jag höra att bebisen har såååå mycket hår! haha
 
Kl: 0337 föds vårt älskade lilla mirakel fram, med handen vid ansiktet - men hon andas inte!
     Jag kände oro, men kunde varken gråta eller bli hysterisk. Som min man uttryckte det; man kände sig helt apatisk.
 
Efter flera försök med massage och annat för att få liv i henne, så klippte de navelsträngen och stormade ut med henne. Min man följde med bebisen och resten av sköterskorna. Han berättade att det trycktes på en knapp och in stormade läkare, flera barnmorskor, narkosläkare och annat.
Jag blev naturligtvis liggande kvar på britsen och efter några minuter kom en sköterska in och sa att hon börjat skrika. Vilken lättnad! Fast just i det ögonblicket visste jag inte att det var en flicka, allt hände så snabbt och det var liksom ingen som reflekterade över könet.
Efter en stund kom min man in med vår lilla solstråle och jag fick henne på bröstet - vilken mäktig känsla!
 
Nu lever vi i vår omtalade lilla bebisbubbla några dagar till innan det är dags för pappa att börja jobba igen. Bävar lite för det och känns aningens läskigt, men vi ska väl klara det också antar jag =)
Önskar bara att va hemma liiiite längre, det är ju så mysigt!
 
Fråga gärna om det är något ni funderar över, så svarar jag på det jag kan!
 
 
 
 
 
 

Förlossningsberättelse Del 1

 
Lördagen den 9 augusti hade jag gått över exakt 14 dagar och vi åkte in till förlossningen kl:1600 för eventuell igångsättning. Jag blev undersökt av en barnmorska som konstaterade att jag var öppen 1,5 cm och att livmodertappen var opåverkad.
     Jag blev inte direkt förvånad, då min graviditet i princip varit en dans på rosor och att jag inte känt den minsta värk /sammandragning. Just då avundades jag de som känt onda värkar flera dagar innan förlossning och pinat sig genom sin graviditet, för de hade ju åtminstone påbörjat sin 'latensfas'.
 
Vi tog beslutet att åka hem den eftermiddagen och återkomma dagen efter i förhoppning om att det skulle dra igång av sig självt.
 
Söndagen den 10 augusti var vi inne på förlossningen kl:0900 för undersökning och barnmorskan konstaterade att läget var oförändrat sedan dagen innan. Nu var frågan; ville vi göra en igångsättning eller vänta ytterligare en dag?
     Här blev jag väldigt känslomässig. Jag ville ju att det skulle dra igång av sig självt och kände inte att jag skulle bestämma över min kropp att; nu var det dags! Tillsammans med min man velade jag fram och tillbaka i vad som verkade som en evighet. Men eftersom de ändå skulle dra igång det på måndagen om inget hänt, så bestämde vi oss för att påbörja igångsättningen!
 
Kl:1000 påbörjades igångsättningen med hjälp av Cytotec, en tablett som löses upp i vatten och som man sen delar upp i åtta doser. Varannan timme skulle jag ta detta oralt från en liten plastspruta. I samband med att jag fick dosen så tog de även CTG i 30 minuter för att se så att bebisen inte påverkades.
     Heeeela Söndagen gick utan att jag kände de minsta lilla. Inbillade mig ibland att jag kände av lite lite molande mensvärk, men det var inget ihållande. Var riktigt jobbigt och kändes mer som en hotellvistelse än att vi var inskrivna för att trycka ut en bebis. Andra mammor kom och gick med sina bebisar och för oss hände inget!
 
Kl: 2245 bestäms det att jag ska få en lätt sovdos för att kunna sova och vara utvilad till morgonen efter.
     Någongång efter kl:0300 på natten vaknar jag av att en kvinna skriker hysteriskt i rummet bredvid. Lät som att hon verkligen hade panik och jag hörde hur de trycktes på larmknappar och såg framför mig hur personalen fick hålla fast henne för att hålla henne lugn. Usch det var hemskt och jag blev riktigt skrämd, men lyckades somna om.
 
Måndagen den 11 augusti vaknade vi strax efter kl:0700 och gick upp för att äta frukost.  Efter en undersökning visade sig livmodertappen vara utplånad till 50% men att jag fortfarande bara var öppen ca 1,5cm.
De beslutade att gå vidare med Minprostin, som är en gel de applicerar vid livmodertappen för att få den att mjukna och utplånas.
     Eftermiddagen passerade och jag kände inte mycket. Började kännas hopplöst och man trodde aldrig man skulle få se bebis!
 
Kl: 1600 fick jag ytterligare en dos med Minprostin, något starkare dos denna gång.
     Vi åt middag som vanligt runt kl:1700 och dröjde oss sedan kvar i dagrummet där vi pratade med några nyblivna föräldrar till en fantastiskt söt liten kille. Sååå avis man var då och man kunde verkligen inte slita blicken från honom. Under tiden vi satt där började jag känna av smärta i ryggslutet, så vi gick ut på balkongen och det kändes skönt att få stå lutad mot räcket och liksom 'kuta' med ryggen.
 
Kl: 2130 började jag känna att värkarna var lite halvjobbiga. Andades mig igenom de värsta och hade då svårt att prata om något annat. Bestämde mig för att hoppa ner i ett varmt bad, men ville att min man skulle rådgöra med personalen först att det var okej - och de gjorde tummen upp.
     Just det varma badet var verkligen underbart! Värkarna liksom avtog och jag njöt verkligen! Tyvärr fick jag bara ligga i till ca 2200, då barnmorskan som då gick på skiftet bestämt ville ta ett CTG just då.
 
Kl: 2200 beslutades det att jag skulle få ytterligare en dos med Minprostin. Tyvärr visade Ctg:t att bebisens puls gått upp något och de kunde inte koppla bort det för ens de fick en 'bra kurva'.
     Detta var extremt jobbigt för mig då jag började tycka att värkarna var outhärdliga. Jag ville att de skulle koppla bort mig så att jag kunde röra mig fritt. Att ligga 'fast' och ta värkarna var liksom inte superskönt.
Dessutom påpekade barnmorskan att hon trodde bebisens höga puls berodde på mitt alldeles för varma bad. MEN hallå?! Vi hade ju frågat dem innan om det var okej, och då kunde de ju underrättat oss om att FÖR varmt inte var bra för bebisen.. Superkänslig som jag var grät jag en skvätt över detta, medans BM menade att; Det var väl inget att bli upprörd över. När hon sen lämnade rummet sa jag till min man; "Jag vill absolut inte att hon ska förlösa mig!!" Men så blev det ju i alla fall sen,,, ;D
 
 
Del 2 kommer i morgon!
 

Bebisbubbla

Ja den existerar verkligen - bebisbubblan.
Men tiden nu går alldeles för fort och på tisdag ska vår älskade pappa tillbaka till jobb och vardagen ska infinna sig. Man ska få nån typ av rutin och mamma ska rodda med det mesta själv dagtid - läskigt!
Men det ska funka! Det måste ju funka ;)
 
 
Älskade gryn ♥

Vår lilla Julia hade ju gått ner ca 200g dagarna efter födseln, vilket också är vanligt för de flesta nyfödda.
Därför var det extra skönt när BVC-sköterskan var på hembesök igår och konstaterade att hon faktiskt gått upp de där 200gramen på mindre än 1 vecka - MVG på det!
Så nu kan mamma vara lugn att amningen verkar funka som den ska också. Hon har ju verkligen snuttat en hel del, men man vet ju ändå inte om hon får i sig det hon ska eller vad det är för kvalitet på mjölken.
Men som sagt, känns bra att det verkar funka!
 
Just det! Imorgon tänkte jag slänga upp första delen i min förlossningsberättelse, så håll utkik! ;)

Julia

Nu är hon äntligen här!
Tisdagen den 12 augusti 2014 valde hon äntligen att titta ut vår älskade prinsessa. Det är ofattbart men ändå så självklart!
Svårt att hitta tiden till att sätta sig här och plita ner några rader också. ;)

Allt gick bra trots 16 dagar över tiden, en besvärlig igångsättning och ett dramatiskt avslut. Det är klart att man fortfarande känner sig lite mörbultad, men all smärta är såååå värt det!


Mkt hår har hon vår älskade Julia <3

Om ni är intresserade av en mer detaljerad sammanfattning av förlossningen så säg till. I så fall sätter jag mig med det när tid finns ! 

Igångsättning..?

Igår var vi iväg på UL igen för att kika så att allt med bebis var okej. Vi var då i v. 41+3 .
De kollade så att Bebis får tillräckligt med näring, mäter livmodern och uppskattar vikten på barnet.
Allt såg jätte bra ut och den verkar helt enkelt ha det för bra där inne, men det var så härligt att få se vår lilla skatt igen. Vi fick ju med oss bilder hem och det är häftigt att kunna jämföra med dem vi fick med oss i v 18.
 
På lördag har vi gått över två veckor och där i krokarna är max här i Nyköping, plus / minus några dagar beroendes på belastning på BB och hur mamma och bebis mår.
Så i helgen har vi fått en tid för 'ställningstagande' till en igångsättning om inget hänt innan det. Men risken finns då att man skickas hem igen pga. att de ej har tiden just då, alternativt att de sätter igång en.
Så det är jätte svårt att veta vad man ska ställa in sig på för att inte bli besviken..
 
Mina personliga tankar om allting är att jag vill att det ska sätta igång av sig själv. Då är både min kropp och bebis redo för vad som komma skall. Alternativet är ju själva igångsättningen på konstgjord väg och det skrämmer mig lite efter att ha läst på om det lite..
Känns som att allt sätter igång så 'kraftigt och plötsligt' då, samtidigt blir risken för ev. kejsarsnitt är större fattar jag det som.
 
Jag nojjar över det mesta nu som ni märker, men oavsett så har vi vår bebis snart och vi får hoppas att allt flyter på som det ska!
 
Bild från nu ikväll.
Kom nu bebis!
 

Sovrum

Nästan en vecka har gått sedan sist och nej ingen bebis än.
Det är ju otroligt hur det kan vara så mysigt i magen att h*n verkligen inte vill komma ut. Idag ligger vi + 11 dagar och igångsättning närmar sig. Tänkte skriva mer om det i ett separat inlägg ikväll...
 
Nu tänkte jag att ni ska få en kik på en liten del av vårat sovrum där jag bla har hängt upp vimplarna jag sydde för en tid sedan...
 
Jag hade världens idé till tavlan som hänger vid bebisens byrå, men det blev totalt misslyckat ;D Ids inte ens visa den.
Nån som har tips på vart man kan hitta fina barnmotiv i större format, eller vad man skulle kunna tänkas rama in??