Baguetter

Idag bjuds det på en mindre fin höstdag, så då passar vi på att baka lite här hemma.
Det blev Baguetter till kvällens Potatis- och purjolöksoppa!
 
 
  1. Smula ner 50g jäst i en degskål. Tillsätt 5dl fingervarmt vatten och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i 25g fett och tillsätt 1½ tsk salt.
  2. Häll 14dl mjöl luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet, men spar 1 dl till utbakningen.
  3. Arbeta degen kraftigt, minst 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills degen känns smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
  4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  5. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord.
  6. Dela degen i 3 lika stora delar och rulla dem till längder, drygt 30 cm långa.
  7. Lägg längderna på plåt, smord eller med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
Värm ugnen till 250°C (varmluft 225 °C). Pensla längderna med kallt vatten. Skär några snitt med mycket vass kniv. Strössla över valfria frön/nötter och lite flingsalt.
Sätt in bröden i ugnen och sänk värmen till 225°C (varmluft 220 °C). Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt bröden svalna på galler.

Mums, de där såg riktigt smarriga ut! :)

Men så gott

Mums, låter riktigt gott :)




Kom ihåg mig?